DOLIU. Episcopul greco-catolic al Maramuresului, PS Ioan Sisestean, a decedat

miercuri, 13 aprilie 2011


Doliu in Biserica Greco-Catolica inainte cu putin timp de Saptamana Patimilor. Episcopul Ioan Sisestean a decedat in seara zilei de 12 aprilie 2011, la varsta de 74 de ani in urma unui posibil infarct. Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures au fost chemati la domiciliul acestuia, in Baia Sprie, de catre membrii familiei inaltului prelat, dar l-au gasit in stop-cardio respirator. In ciuda manevrelor de resuscitare care au durat minute in sir, episcopul Ioan Sisestean nu a mai putut fi salvat, decesul fiind declarat in jurul orei 20.30. PS Ioan Sisestean a fost instalat episcop al Maramuresului in urma cu 16 ani.
Ioan Sisestean s-a nascut la 11 iunie 1936 in comuna Sisesti, fiind mezinul unei familii de tarani cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare.
Studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit in secret la 13 martie 1972 de catre Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odata cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre PS Lucian Muresan ca Vicar al Maramuresului istoric, la Sighetu-Marmatiei.
La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit Mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de catre Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului. Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mainilor de catre Mitropolitul Lucian Muresan si episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian. Eparhia de Maramures, pe care a pastorit-o PS Ioan Sisestean, este cea mai tanara eparhie In ordine cronologica, avand pana patru episcopi.
Stire preluata de pe site ul www.emaramures.ro (click pe titlu pentru a vedea materialul, inclusive video)
DUMNEZEU SA L IERTE

1 comentarii:

Adm spunea...

Doliu in Biserica Greco-Catolica . Episcopul Ioan Sisestean a decedat in seara zilei de 12 aprilie 2011, la varsta de 74 de ani in urma unui posibil infarct.

DUMNEZEU SA L IERTE

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.