Gavrila Bud cel mai harnic gopodar din Surdesti, iesind primul la arat in 2011, un om de vaza, in varsta de 52 de ani, a fost desemnat Udator de catre sfatul batranilor. El a trebuit sa plateasca traditionala petrecere organizata cu prilejul cunoscutului obicei agrar "Udatoriu" din 25.04.2011.
Cateva foto de la acest eveniment poti vedea pe contul facebook (click pe titlu)
Lasa aici un mesaj
Totalul afișărilor de pagină
Localitatea mea este
Zodia dvs. este sau ziua de nastere
O parere despre acest blog
Reveniti pe acest blog?
Categoria sociala
Horoscop
Orice comentariu faci te rog sa NU : injuri, jignesti sau sa folosesti un limbaj neadecvat
Udatoriu din Surdesti 25.04.2011
marți, 26 aprilie 2011Publicat de Adm 1 comentarii
Udatoriul de la Surdesti 2011
sâmbătă, 23 aprilie 2011
Articol din graiul.ro (click pe titlu)
Consilierii locali din Şişeşti ţin la tradiţie. Dovadă că au aprobat şi în acest an fonduri pentru tradiţionala sărbătoare a “UDĂTORIULUI”, care are loc în fiecare an, în cea de a doua zi de Paşti, la Şurdeşti. Alaiul va porni, aşadar, luni, în jurul orei 11.00, de la Biserica de lemn monument istoric, greco-catolică, după oficierea Sf. Liturghii şi după ce preotul Marius Tomoş va da binecuvântarea. Va străbate, apoi, uliţe şi grădini cu pomi în floare, până la casa sărbătoritului - Gavrilă a lui Niculae a lui Vasalie a Anuţii (Gavril BUD) -, cel mai harnic gospodar, primul ieşit în această primăvară la muncile câmpului. După căutarea bănuţului în cele cioate, înstruţarea tileguţei şi urcarea pe aceasta a sărbătoritului, spectacolul se va muta (cu peripeţiile de rigoare) la valea Răchişti, unde se va petrece ceremonialul udării cu apă, iar mai apoi pe scena în aer liber amenajată în preajma bisericii ortodoxe din sat. La reuşita punerii în “scenă” a acestui străvechi obicei de primăvară au contribuit Primăria şi Consiliul local, Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Maramureş, dar şi grupul de fii ai satului (şi nu numai) reuniţi în Asociaţia “Udătoriu” de la Şurdeşti. În numele comunităţii locale, primarul comunei Şişeşti, Gheorghe BUD, vă invită cu drag şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi alaiului şi să participaţi la spectacolul organizat în cursul după-amiezii de luni.
Publicat de Adm 1 comentarii
DOLIU. Episcopul greco-catolic al Maramuresului, PS Ioan Sisestean, a decedat
miercuri, 13 aprilie 2011
Doliu in Biserica Greco-Catolica inainte cu putin timp de Saptamana Patimilor. Episcopul Ioan Sisestean a decedat in seara zilei de 12 aprilie 2011, la varsta de 74 de ani in urma unui posibil infarct. Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures au fost chemati la domiciliul acestuia, in Baia Sprie, de catre membrii familiei inaltului prelat, dar l-au gasit in stop-cardio respirator. In ciuda manevrelor de resuscitare care au durat minute in sir, episcopul Ioan Sisestean nu a mai putut fi salvat, decesul fiind declarat in jurul orei 20.30. PS Ioan Sisestean a fost instalat episcop al Maramuresului in urma cu 16 ani.
Ioan Sisestean s-a nascut la 11 iunie 1936 in comuna Sisesti, fiind mezinul unei familii de tarani cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare.
Studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit in secret la 13 martie 1972 de catre Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odata cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre PS Lucian Muresan ca Vicar al Maramuresului istoric, la Sighetu-Marmatiei.
La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit Mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de catre Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului. Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mainilor de catre Mitropolitul Lucian Muresan si episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian. Eparhia de Maramures, pe care a pastorit-o PS Ioan Sisestean, este cea mai tanara eparhie In ordine cronologica, avand pana patru episcopi.
Stire preluata de pe site ul www.emaramures.ro (click pe titlu pentru a vedea materialul, inclusive video)
DUMNEZEU SA L IERTE
Publicat de Adm 1 comentarii