Interviu cu regizorul Gavriil Pinte despre cum era la scoala din Dăneşti şi Negreia...citeste mai multe in comentariu.Sursa : www.nord-literar.ro
LA MULTI ANI 2011
-
La multi ani tuturor cititorilor blogului si a site ului comunei
Dumbravita. Fie ca 2011 sa fie un an mai bun pe toate planurile.
Acum 14 ani
2 comentarii:
Un alt personaj important pentru imaginea comunei Sisesti este regizorul Gavriil Pinte. Citeste mai jos un interviu cu Gavriil Pinte despre cum era la scoala din Dăneşti şi Negreia.
Gavriil Pinte: M-am născut şi am urmat clasele primare în Negreia – un fel de poiană ceva mai mare de la poalele vârfului Mogoşa, pe versantul sudic al Munţilor Gutâi. Nu vreau să idilizez, cum se întâmplă de prea multe ori când vine vorba de viaţa la ţară, unde totul e minunat, mirific, înmuiat într-un lirism de şerbet lungit cu apă de ploaie. La Negreia e greu de trăit. Negreia e un sat în care nu exista şi nu există CAP, Miliţie, Poliţie sau Cămin cultural. Singurele instituţii erau (şi s-au păstrat) o şcoală cu patru clase, un magazin sătesc şi o biserică în care preotul oficia o dată la trei săptămâni (fiindcă erau trei sate în parohie), dar atunci, tot la trei săptămâni, înainte de Sfânta Liturghie făcea cu noi ore de religie (cu toate că directorul şcolii de atunci, străin de satul nostru, era ateu explicit, iar orele de religie erau, evident, interzise oficial).
reporter.: Ce-ţi aminteşti din clasa întâi?
G.P.: Ţin minte că la finalul primei clase de şcoală luam premiul întâi cu coroniţă. Pentru serbarea de sfârşit de an, care urma să se desfăşoare în aer liber, eu am vrut să recit o poezie cam lungă, învăţată dintr-un vechi calendar editat prin perioada interbelică. Poezia conţinea vreo cinci, şase strofe în care se pomenea de Bunul Dumnezeu. La prima repetiţie eu am evitat cele cinci, şase strofe. Cum eu ştiam deja poezia pe de rost, la repetiţiile următoare domnul director s-a ocupat de elevii care nu stăpâneau încă textul poeziilor. La serbare, în faţa lui şi a satului întreg, am spus poezia integral.
reporter.: A fost prima luptă cu cenzura?
G.P.: Ciudat sau nu, la serbările următoare, eu n-am mai spus poezii, nici de premiul întâi nu m-am mai atins, am fost ascuns în formaţia de dansuri populare. Îi sunt recunoscător directorului şcolii şi, în acelaşi timp, învăţătorului clasei noastre, cu tot ateismul lui, pentru că m-a învăţat scrisul, cititul şi socotitul. Să fii ateu – adică să nu fii în stare să crezi că dincolo de lucrurile vizibile mai poate fi şi o realitate, cea a nevăzutelor, a invizibilului…
reporter.: Dar din clasele gimnaziale?
G.P.: Am urmat clasele gimnaziale în şcoala generală din Dăneşti. Alergam peste dealuri şi văi dimineaţa, urcând şi coborând câţiva kilometri buni ca, odată ajunşi în curtea şcolii să fim nevoiţi să ne ocupăm de exerciţii de înviorare.
reporter.: Caraghios.
G.P.: Curat caraghios! Dar aici, la Dăneşti, m-am deschis, m-am dezinhibat. Ţin minte că scriam poezii, un fel de pasteluri, şi le publicam la gazeta de perete – Semafor, pe la serbări recitam poezii, regizam şi jucam tot felul de scenete. În clasa a opta am dramatizat Arendaşul român de I.L. Caragiale. Foştii mei colegi de şcoală îmi povestesc că în pauze mă urcam pe nu ştiu ce butoaie – eu nu-mi aduc aminte – şi că le spuneam poezii.
Tot articolul il poti citi in sursa din titlu
Comuna Sisesti are foarte multe personalitati pe care le stim sau le descoperim pe parcurs, iar acest lucru este important pentru imaginea comunei.
Imi aduc aminte de Gavril Pintea cu multa placere desi intre mine si el era o diferenta de 10 ani. Era la liceu cind juca in echipa de handbal a satului de fapt atunci a fost perioada cind la-m cunoscut mai bine mergea-m pe la familia lui caci eram rudenii ,o familie cu respect fata de aproapele si cu frica de D-zeu.Tatal lui Gavril P.juca de multe ori sah si todeauna incerca sa ma invete cite ceva.Gavril a plecat la scoala noi am plecat peste ocean si asa nu la-m mai vazut de multa vreme dar sincer mi-e dor de el si de familia lui .Referitor la articol imi place sinceritatea ,simplitatea cum spune lucrurilor pe nume .
Cu respect,
Gheorghe Cadar
Trimiteți un comentariu
Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.