Profesorul de istorie Ioan Puţ - 40 de ani la Scoala Surdesti

luni, 31 mai 2010


Profesorul de istorie Ioan Puţ, de loc din Plopiş - comuna Şişeşti a predat 40 ani la scoala Surdesti. Mai multe in comentariu. Sursa graiul.ro (inclusiv foto)

16 comentarii:

Adm spunea...

Fără îndoială, una dintre cele mai nobile profesiuni este cea de educator. Căci ce este mai frumos decît a face din pruncul neştiutor şi bezmetic un adult învăţat, pregătit să ia viaţa în mîini? Din fericire, deşi vremurile sînt tulburi la noi, şi cadrele didactice au ajuns o categorie umilită de cei cu mai multă sau mai puţină şcoală care au ajuns să conducă destinele poporului român, există dascăli cu vocaţie, de mare valoare. Este cazul profesorului de istorie Ioan (Nelu) Puţ, de loc din Plopiş - comuna Şişeşti. De 44 de ani, dl. profesor n-a lipsit nici o zi de la catedră. Dar a ajuns la final de carieră. Anul şcolar 2009 - 2010 este ultimul din cariera didactică a domniei sale. Recent, am făcut o vizită în Plopiş, la locuinţa familiei Puţ, dar şi la Şcoala din Şurdeşti, unde predă de 40 ani, şi unde a fost şi director, vreme de 12 ani. Consătean cu Î.P.S.Sa Justinian, coleg de clasă cu Jean Bălin şi de armată cu Ion Cristoiu
Profesorul Ioan Puţ s-a născut în 1946, în noaptea de 9 iulie. Mai în glumă, mai în serios, ne-a spus că: “fiind născut între zilele naţionale ale SUA şi Franţei, 4, respectiv 14 iulie,
m-am decis să devin profesor de istorie”. Este născut, crescut şi trăit în acelaşi sat, Plopişul, în care a văzut lumina zilei Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Î.P.S.Sa Justinian Chira Maramureşeanul. A urmat ciclul primar în satul natal, iar cel gimnazial la Făureşti. În 1960 a fost admis la Şcoala Normală (Pedagogică) din Sighetu Marmaţiei, unde a fost coleg de clasă cu regretatul profesor Jean Bălin. A absolvit în 1966, făcînd parte din ultima promoţie cu şase ani de studiu. În acelaşi an a fost admis la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj, curs fără frecvenţă. În 1972, la absolvire, a făcut stagiul militar (termen redus - şase luni) la Lipova, fiind coleg de pluton cu celebrii Ion Cristoiu şi Ştefan Câlţia (are gradul de maior în rezervă). În paralel cu facultatea, a predat cinci ani, ca învăţător, la şcoala din Făureşti. De 39 de ani este profesor de istorie la Şurdeşti.

Şi-a găsit partenera de viaţă în Rohia“Ne place foarte mult satul Plopiş, ne-am obişnuit atît de mult că nu ne-am muta altundeva pentru nimic în lume. E drept că, atunci cînd erau băieţii mici aveam unele regrete că nu stăm în Baia Mare, să-i putem duce mai des la sport sau la alte activităţi, dar totul a trecut şi este foarte bine”, ne-a spus Zelica Puţ.

Împreună cu soţia sa, d-na Zelica, Ioan Puţ este autor al Monografiei satului Plopiş, care urmează să vadă, în curînd, lumina tiparului. Ne-a spus, printre altele, că prima atestare documentară a localităţii datează din 1593, iar biserica a fost construită în 1798. Prin mîna profesorului Puţ au trecut zeci de generaţii de elevi. Mulţi dintre ei au ajuns, astăzi, intelectuali: preoţi (chiar un episcop şi doi arhimandriţi), dascăli, ingineri, jurişti. De altfel, se pare că locul de profesor de istorie la Şcoala din Şurdeşti îi va fi luat de un fost elev, Costel Vava.

Tot articolul il puteti citi in graiul(sursa o gasiti mai sus).

Aici puteti lasa un mesaj d-lui profesor de istorie.

Anonim spunea...

ionut - va iubeste =))

Maria Schiop spunea...

Domnul Put este un om deosebit. Mi-a fost profesor in scoala generala si tin minte ca avea un dar de a ne preda lectiile incat toti stateam ca "sfinti" si il urmaream necontenit. Au trecut anii si am ajuns colega de serviciu cu domnul Put si tin sa mentionez ca nu era/este zi in care sa nu spuna vreo gluma. Este intradevar un om demn de tot respectul si de admirat pentru pasiunea cu care s-a dedicat educatiei si formarii elevilor.
Multa sanatate domnule Put! Sa va bucurati de pensie si sa ne mai vizitati la scoala!

Anonim spunea...

sunt mandru ca e consateanul meu

madalina spunea...

un om special ....am invatat istoria si geografia cu multa placere .Va multumim pt tot efortul depus .viata linistita!!!

ZORICA spunea...

Toata admiratia si respectul pentru domnul profesor Put Ioan. Mi-a fost profesor in generala si vreau sa-i multumesc pe aceasta cale, pt tot efortul si munca depusa dealungul atator generatii.

Anonim spunea...

domnul put =))=))

Anonim spunea...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Anonim spunea...

foarte tare blogul ,tin sa va spun ca domnul put ioan imi este nas =))

Anonim spunea...

da dragutza poza am inteles ca a fost diriginte la cls a 8a.mnuh?
din cate styu eo ii un prof.exccelent de bun si te intelege:X:Xtoate respectele mele:X

Anonim spunea...

Sanatate catre stimabilul domn Put.
Si la multi ani!!!

Anonim spunea...

domnul put ioan...a fost si este un om de nota 10*
mi-a fost dirigine dar numai in clasa a8a. este un om excelent demn de tot respectul... am avut de invatat foarte multe lucruri bune pe care nu o sa le uit niciodata si sper ca si fosti mei colegi sa nu uite...domnu profesor sa aveti multa sanatate si fericire si sa vi se implineasca toate dorintele

Anonim spunea...

CONDOLEANTELE MELLE!!!AM AFLAT CU DURERE IN SUFLET DESPRE DECESUL FRATELUI DUMNEAVOASTRA FILIP. DUMNEZEU SAL ODIHNEASCA IN PACE!

Anonim spunea...

bv putule:X:X

Anonim spunea...

Tot respectul pentru familia prof Put!! Sanatate si numai bine!!

Anonim spunea...

bv

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.