LA MULTI ANI 2011
-
La multi ani tuturor cititorilor blogului si a site ului comunei
Dumbravita. Fie ca 2011 sa fie un an mai bun pe toate planurile.
Acum 14 ani
"Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza".
2 comentarii:
Populatie: ~ 5700 locuitori
Coordonate: Latitudine:47.63 / Longitudine:23.7
Tip localitate: Comuna
Comuna Şişeşti este situata in judetul Maramureş in partea de nord-est a depresiunii Baia Mare, la poalele sudice ale Muntilor Gutâi, pe cursul raului Chechiş. Comuna Şişeşti cu 5700 locuitori si cu resedinta in satul Şişeşti mai are in subordine administrativa si satele: Bontăieni, Cetăţele, Dăneşti, Negreia, Plopiş, Surdeşti.
Şişeştiul este un punct important de reper pe traseul oricarui calator interesat de adevaratele frumuseti ale acestei zone - aici fiind prezente in localitatile Surdeşti si Plopiş doua dintre perlele arhitecturii traditionale romanesti. Acestea sunt biserica de lemn din Surdeşti si biserica de lemn din Plopiş ambele purtand hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si ambele fiind inscrise in Lista Patrimoniului Mondial (Unesco World Heritage List).Din Baia Mare pe DN 18 pana la Baia Sprie iar de acolo un drum asfaltat de 4 km pana in Şişeşti.
Conform recensământului din anul 2002 comuna Şişeşti număra 5.479 de locuitori, dintre care 5.457 români, 13 maghiari, 5 germani şi 4 ucrainieni. Sub aspect confesional populaţia era alcătuită din 3.029 ortodocşi, 2.232 greco-catolici, 139 penticostali, 11 romano-catolici ş.a.
Monumente
Bisericile din lemn din localităţile Şurdeşti şi Plopiş, două dintre perlele arhitecturii tradiţionale româneşti, amândouă purtând hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi ambele fiind înscrise în locurilor din patrimoniul mondial UNESCO.
Biserica monumentală greco-catolică din piatră, sfinţită la 15 august 1890, ridicată la iniţiativa lui Vasile Lucaciu, pe atunci paroh de Şişeşti. Edificiul a fost trecut în anul 1948 în posesia unei parohii ortodoxe. Prin decizia irevocabilă 6.453 din 5 octombrie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a restituit lăcaşul Bisericii Române Unite cu Roma. Dumitru Abrihan din localitatea Siseşti a luat iniţiativa, în 1930, construirii unei capele a Eroilor Români, care au murit în Primul Război Mondial. Capela, realizată din cărămidă şi lemn, a fost inaugurată în 1933 în cimitirul comunei Siseşti, „În amintirea eroilor căzuţi în războiul din 1914-1918“.
Personalităţi
Vasile Lucaciu (1852–1922), supranumit "Leul de la Şişeşti", memorandist şi făuritor al României Mari. La 27 august 1885 în urma persecuţiilor renunţă la funcţia de profesor la liceul regesc din Satu Mare şi ajunge paroh la bisericuţa de lemn din Şişeşti. Vasile Lucaciu a locuit în casa parohială care ulterior a devenit parte a Muzeului Memorial "Dr. Vasile Lucaciu" din Şişeşti.
Ioan Şişeştean (n. 1936), episcop greco-catolic de Maramureş.
Daca aveti alte informatii care sa contribuie la promovarea si la imaginea comunei Sisesti puteti sa lasati aici un comentariu (probabil nu am reusit sa cuprind in aceasta prezentare toate frumusetile locului).
Trimiteți un comentariu
Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.