sursa din emaramures.ro...mai multe in comentariu
LA MULTI ANI 2011
-
La multi ani tuturor cititorilor blogului si a site ului comunei
Dumbravita. Fie ca 2011 sa fie un an mai bun pe toate planurile.
Acum 14 ani
2 comentarii:
In 28 mai 2010 in www.emaramures.ro a aparut un articol despre o persoana din Plopis care si-a parasit familia : ”Un maramuresean a ajusn la inchisoare pentru ca si-a parasite familia. Politistii din Sisesti l-au identificat ieri, 27 mai, pe Ioan R., de 36 de ani, din satul Plopis. Pe numele barbatului Judecatoria Baia Mare a emis in 26 mai un mandat de executare a pedepsei inchisorii. El a fost condamnat la 6 luni detentie pentru comiterea infractiunii de abandon de familie” – citez din emaramures.ro.
Nu mi-am propus sa dezbat ceea ce a facut acest personaj ci sa comentam cauzele si urmarile asupra copiilor rezultate in urma abandonului de familie.
Ce este abandonul de familie ?
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
1). parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
2). neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
3). neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Prima situatie, parasirea, implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.
Al doilea caz, se refera la neindeplinirea obligatiilor de intretinere prevazute de lege. Este vorba de persoanele care au, potrivit legii, obligatia de intretinere fata de o alta persoana si care nu isi indeplinesc aceasta obligatie, nu acorda ajutor material si moral.
Al treilea caz, neplata, cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv, conditia indepliniri obligatiilor in cursul judecatii este realizata daca, in recurs, inculpatul face dovada ca a platit pensia de intretinere datorata pana la data pronuntarii sentintei condamnatorii.
Faptele mentionate sunt considerate infractiune doar daca sunt savarsite de o persoana care are obligatia legala de a intretine pe cineva, fata de cel indreptatit la intretinere (de exemplu, sot si sotie).
Conform Codului Familiei, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, frati si surori si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort sau desfiintata, sotulul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot etc, in asemenea cazuri fiind prevazute conditiile in care exista o asemenea responsabilitate).
Abandonul de familie se pedepseste in cazurile prevazute de art. 305 CP, la lit. a) si b) cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c) cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
Ce credeti ca merita cineva care si-a abandonat familia si copiii? Cum v-ar afecta pe voi acest lucru ? Cat de grava este aceasta fapta ?
nu vb daca nu stiti despre ce ii vb
Trimiteți un comentariu
Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.