Opt elevi din Dăneşti intoxicaţi cu monoxid de carbon la şcoală.

joi, 22 decembrie 2011

Serbarea organizata la scoala din Danesti putea sa se termine intr-o tragedie. Potrivit localnicilor, patru copii au lesinat in timp ce cantau in fata parintilor care au mers sa-i vada la serbare. Panica s-a instalat in incaperea care era plina ochi de oameni, tinerii fiind dusi de urgenta la dispensarul din Sisesti, unde li s-au acordat primele ingrijiri medicale si au fost chemate in ajutor echipaje de ambulanta.

Incidentul s-a petrecut in jurul orei 13.00. Copii din doua clase a scolii din Danesti se aflau la serbarea de Craciun, cand au iceput sa cada de pe picioare. Unul dintre parintii prezenti a aratat ca in incaperea in care a avut loc spectacolul scolar era foarte cald si multa lume si ca mai multe persoane au avut senzatie de ameteala



Comoara de la Pietricea (Bontaieni)

luni, 14 noiembrie 2011



LEGENDA TEZAURULUI ÎNGROPAT ÎNTRE CETĂŢELE ŞI BONTĂIENI

Comoara de la Pietricea



Bătrânii din Cetăţele, comuna Şişeşti, susţin şi astăzi că în locul numit Pietricea (o culme de deal aflată la hotarul dintre Cetăţele şi Bontăieni) există o comoară de aur, îngropată acolo încă de pe vremea barbarilor. Se spune că ar fi sub pământ o masă din aur, pe care se află un balaur din aur. Alţii spun că au aflat de la străbunicii lor că la Pietricea ar fi fost îngropată şi o cloşcă cu puii din aur.
Mihai Rogojan (72 de ani), un profesor de istorie pensionar, spune că între cele două războaie mondiale, pe vremea primarului Ţura Vasile, sătenii s-au mobilizat şi au plecat în căutarea comorii. Au tăiat dealul cu târnăcoape şi au făcut un şanţ lung şi adânc de aproximativ 10 metri. N-au apucat să găsească nimic, deoarece săpăturile au fost întrerupte de cel de-al Doilea Război Mondial.
• Proprietarul dealului: "Am moştenit pământul cu tot cu comoară"
Proprietarul pământului este Costin Costan, un localnic din Cetăţele, în vârstă de 80 de ani. Bătrânul se amuză atunci când este întrebat ce ar face dacă s-ar dovedi că pe pământul său ar exista, cu adevărat, vestita comoară. Spune că ori de câte ori merge la terenul său se gândeşte cu emoţie că în adâncuri zace nedescoperită cloşca cu puii de aur.
Se vorbeşte că în satul Rus, comuna Dâmboviţa, pe vremuri, a existat un centru de prelucrare a materialelor neferoase. Este posibil ca obiectele din aur să fi fost ascunse la Pietricea în vremea invaziei barbarilor.
"Io am moştenit pământu’ de la bunicu’ meu şi el mi-o spus că mi-l dă cu tot cu comoara de aur, care este ascunsă undeva sub stâncile de piatră. Când mă gândesc că pe pământul meu ar putea fi descoperită o comoară, mă apucă tremurul. Noi n-am fi împotrivă să se reia săpăturile. Dar nu cred că atâta cât mai avem de trăit om apuca să vedem noi săpături arheologice în zonă. Ar trebui să acţioneze experţi, nu oameni care nu se pricep. O început sătenii să sape pe vremuri, dar n-o mai putut continua săpăturile din cauza războiului."
• Legenda comorilor ce ard
Octogenarul mai povesteşte că, în vremurile tinereţii, în fiecare noapte de Paşti, se ducea la Pietricea pentru a vedea unde se va aprinde focul magic. Era o tradiţie în zonă, o superstiţie cu care localnicii s-au hrănit spiritual din străbuni. Se spune că în noaptea Învierii se deschid cerurile şi ard comorile. "De fiecare dată am văzut focuri înspre Rus, nu la Pietricea cum m-aş fi aşteptat. M-am rugat să văd focul pe dealul nostru, dar niciodată nu s-a aprins nimic. Mai erau şi vlăjgani care aprindeau focul cu mâna lor, în batjocură", asigură ţăranul.
• Aceeaşi modă şi la Moisei
O altă localitate unde mai există asemenea uliţe e Moiseiul. Aici, pe alocuri, drumul se continuă cu un podeţ peste Vişeu, la case mai izolate. Acolo am văzut o uliţă inundată tot timpul anului, precum şi o uliţă printre case pe care doi oameni se lovesc unul de altul. Nimeni nu lasă un pas dintr-a lui. Vă cam imaginaţi cum îşi duc oamenii materiale de construcţii sau mobilă pe o uliţă de sute de metri lungime… dar de trei-patru metri lăţime!

click pe titlu pentru a vedea art din glasul maramuresului

Incendiu la Surdesti

luni, 19 septembrie 2011

Incendiu violent in seara zilei de duminica in localitatea maramureseana ŞURDEŞTI. O bucătărie de vară, cu şură şi grajd au ars ca o torţă cu câteva minute inainte de ora 20. Întreg satul a sărit cu găleţile în ajutorul oamenilor, însă flăcările uriaşe au făcut ca intervenţia lor să fie în zadar. Doar echipajele de pompieri au reuşit să domolească focul, însă în mare parte gospodăria era deja distrusă. Imaginile video ne-au fost furnizate de cititorul eMaramures.ro, Daniel Verdes. (click pe titlu pentru video)

Secret Garden

luni, 12 septembrie 2011


"Secret Garden" este un complex hotelier modern de 4 stele din mediul rural romanesc, inaugurat in vara anului 2007. Aflandu-se situat in localitatea Danesti, la doar 15 kilometri de Baia Mare, complexul constituie locul perfect pentru sejururi si vacante, fiind situat departe de aglomeratia orasului, in inima naturii, meritandu-si pe deplin renumele de "Gradina Secreta". Pentru cei care nu ati fost la acest hotel puteti face un tur virtual cu click pe titlu. Mai multe info puteti afla pe site ul hotelului.

DA SI TU UN LIKE (campanie de promovare a comunei Sisesti)

joi, 8 septembrie 2011


Campanie de promovare a comunei Sisesti pe facebook. Da si tu un LIKE si cunoaste mai multi prieteni din comuna Sisesti si nu numai.

Blogul localitatii Danesti

marți, 28 iunie 2011


Blogul localitatii Danesti comuna Sisesti, click pe titlu

Site ul echipei de fotbal UNIREA SISESTI

duminică, 12 iunie 2011


Site ul echipei de fotbal al echipei UNIREA SISESTI (http://unireasisesti.wordpress.com/) care activeaza in liga a IV-a. Click pe titlu

Matura in usa = "nu' s acasa"

marți, 31 mai 2011



“Cand vezi matura, stii ca nu-i acasa omul”

Este vorba de un mod aparte de a inchide usa si de a semnala ca proprietarul nu este acasa, asezand matura de-a curmezisul in fata usii. In epoca sistemelor de alarma si a incuietorilor sofisticate, banala matura tine loc de alarma pentru varstnici.

Batranii nu tin minte sa fi existat un alt mod de a “incuia” usa atunci cand plecau de acasa. Matura asezata in usa era un semn suficient pentru orice vizitator. “Noi dintotdeauna am pus matura in usa, dar n-am patit niciodata sa fi intrat cineva in casa sau sa ne fi furat ceva. Acuma mai vin tigani si, cand plec pentru mai mult timp, mai incuiem usa. Dar, altfel, punem matura si atat”, spune Silvia Tarata, o batrana de 70 de ani din Cetatele. Femeia nici nu stie sa se fi furat vreodata ceva nici de prin vecini. “Mai demult mai disparea cate o gaina, sau daca veneau tigani la furat ei le luau pe toate dintr-o gospodarie. Dar in case nu stiu sa fi intrat”, mai spune ea..........Modernismul a atins si unele familii de la sate. La Danesti, Ana Berindan, o femeie de 54 de ani, spune ca e nevoita sa-si incuie usa dintr-un motiv intemeiat. “Noi ne-am luat aspirator, avem doar un maturoi pentru curte”, spune ea razand. Femeia insa nu a uitat de vechiul obicei de a “incuia usa cu matura”.

Coincidenta sau nu, in sat nu sunt inregistrate cazuri de furt din locuinte. Politistul din localitate nu are idee de astfel de cazuri. “Nu tin minte sa fi fost asa ceva, cel putin nu recent. In schimb, s-au furat obiecte metalice pentru a fi duse la fier vechi. Sunt preferate casele nelocuite sau parasite”, a explicat el.

click pe titlu pentru a citi sursa (informatia-zilei.ro)

Udatoriu din Surdesti 25.04.2011

marți, 26 aprilie 2011


Gavrila Bud cel mai harnic gopodar din Surdesti, iesind primul la arat in 2011, un om de vaza, in varsta de 52 de ani, a fost desemnat Udator de catre sfatul batranilor. El a trebuit sa plateasca traditionala petrecere organizata cu prilejul cunoscutului obicei agrar "Udatoriu" din 25.04.2011.

Cateva foto de la acest eveniment poti vedea pe contul facebook (click pe titlu)

Udatoriul de la Surdesti 2011

sâmbătă, 23 aprilie 2011



Articol din graiul.ro (click pe titlu)

Consilierii locali din Şişeşti ţin la tradiţie. Dovadă că au aprobat şi în acest an fonduri pentru tradiţionala sărbătoare a “UDĂTORIULUI”, care are loc în fiecare an, în cea de a doua zi de Paşti, la Şurdeşti. Alaiul va porni, aşadar, luni, în jurul orei 11.00, de la Biserica de lemn monument istoric, greco-catolică, după oficierea Sf. Liturghii şi după ce preotul Marius Tomoş va da binecuvântarea. Va străbate, apoi, uliţe şi grădini cu pomi în floare, până la casa sărbătoritului - Gavrilă a lui Niculae a lui Vasalie a Anuţii (Gavril BUD) -, cel mai harnic gospodar, primul ieşit în această primăvară la muncile câmpului. După căutarea bănuţului în cele cioate, înstruţarea tileguţei şi urcarea pe aceasta a sărbătoritului, spectacolul se va muta (cu peripeţiile de rigoare) la valea Răchişti, unde se va petrece ceremonialul udării cu apă, iar mai apoi pe scena în aer liber amenajată în preajma bisericii ortodoxe din sat. La reuşita punerii în “scenă” a acestui străvechi obicei de primăvară au contribuit Primăria şi Consiliul local, Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Maramureş, dar şi grupul de fii ai satului (şi nu numai) reuniţi în Asociaţia “Udătoriu” de la Şurdeşti. În numele comunităţii locale, primarul comunei Şişeşti, Gheorghe BUD, vă invită cu drag şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi alaiului şi să participaţi la spectacolul organizat în cursul după-amiezii de luni.

DOLIU. Episcopul greco-catolic al Maramuresului, PS Ioan Sisestean, a decedat

miercuri, 13 aprilie 2011


Doliu in Biserica Greco-Catolica inainte cu putin timp de Saptamana Patimilor. Episcopul Ioan Sisestean a decedat in seara zilei de 12 aprilie 2011, la varsta de 74 de ani in urma unui posibil infarct. Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures au fost chemati la domiciliul acestuia, in Baia Sprie, de catre membrii familiei inaltului prelat, dar l-au gasit in stop-cardio respirator. In ciuda manevrelor de resuscitare care au durat minute in sir, episcopul Ioan Sisestean nu a mai putut fi salvat, decesul fiind declarat in jurul orei 20.30. PS Ioan Sisestean a fost instalat episcop al Maramuresului in urma cu 16 ani.
Ioan Sisestean s-a nascut la 11 iunie 1936 in comuna Sisesti, fiind mezinul unei familii de tarani cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare.
Studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit in secret la 13 martie 1972 de catre Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odata cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre PS Lucian Muresan ca Vicar al Maramuresului istoric, la Sighetu-Marmatiei.
La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit Mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de catre Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului. Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mainilor de catre Mitropolitul Lucian Muresan si episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian. Eparhia de Maramures, pe care a pastorit-o PS Ioan Sisestean, este cea mai tanara eparhie In ordine cronologica, avand pana patru episcopi.
Stire preluata de pe site ul www.emaramures.ro (click pe titlu pentru a vedea materialul, inclusive video)
DUMNEZEU SA L IERTE

Comuna Sisesti, in tratative de infratire cu regiunea franceza Clisson

marți, 4 ianuarie 2011


Inca de anul trecut, administratia locala a comunei Sisesti a facut demersurile necesare pentru infratirea comunei Sisesti cu regiunea Clisson din Franta. Este cunoscuta de ani buni prietenia francezilor legata de oamenii acestor meleaguri care au sprijinit in dese randuri comunitatea din zona Fisculasului. S-au facut vizite reciproce cu schimburi de experienta intre maramureseni si francezi. In regiunea franceza sunt sapte primarii, iar primarul Gheorghe Bud, impreuna cu oamenii sai de legatura trebuie sa-i convinga pe omologii lui ca astfel de parteneriate ar fi benefice pentru toate partile implicate intr-un astfel de proiect amplu de viitor. Intre comuna Sistesti si regiunea Clisson exista un parteneriat de aproape 20 de ani. La ultima vizita, primarul Gheorghe Bud le-a propus primarilor francezi ca vor sa se infrateasca, in speranta ca vor veni sa investeasca in Maramures. Inainte de Pasti, primarul comunei maramuresene va pleca in Franta. El va inmana francezilor o carte ilustrata in limbile romana, franceza si engleza, prin care va fi prezentata comunitatea maramureseana. Sanse mari de reusita sunt pentru ca pana acum patru primari sunt de acord, presedintele asociatiei din Clisson continuand discutiile pe aceasta tema cu ceilalti trei primari...articolul il puteti citi si pe www.informatia-zilei.ro cu click pe titlu

Brondosi Bontaieni (Anul Nou 2011)

luni, 3 ianuarie 2011




Video preluat de pe youtube cu brondosii din Bontaieni (Anul Nou 2011)