Comoara de la Pietricea (Bontaieni)

luni, 14 noiembrie 2011



LEGENDA TEZAURULUI ÎNGROPAT ÎNTRE CETĂŢELE ŞI BONTĂIENI

Comoara de la Pietricea



Bătrânii din Cetăţele, comuna Şişeşti, susţin şi astăzi că în locul numit Pietricea (o culme de deal aflată la hotarul dintre Cetăţele şi Bontăieni) există o comoară de aur, îngropată acolo încă de pe vremea barbarilor. Se spune că ar fi sub pământ o masă din aur, pe care se află un balaur din aur. Alţii spun că au aflat de la străbunicii lor că la Pietricea ar fi fost îngropată şi o cloşcă cu puii din aur.
Mihai Rogojan (72 de ani), un profesor de istorie pensionar, spune că între cele două războaie mondiale, pe vremea primarului Ţura Vasile, sătenii s-au mobilizat şi au plecat în căutarea comorii. Au tăiat dealul cu târnăcoape şi au făcut un şanţ lung şi adânc de aproximativ 10 metri. N-au apucat să găsească nimic, deoarece săpăturile au fost întrerupte de cel de-al Doilea Război Mondial.
• Proprietarul dealului: "Am moştenit pământul cu tot cu comoară"
Proprietarul pământului este Costin Costan, un localnic din Cetăţele, în vârstă de 80 de ani. Bătrânul se amuză atunci când este întrebat ce ar face dacă s-ar dovedi că pe pământul său ar exista, cu adevărat, vestita comoară. Spune că ori de câte ori merge la terenul său se gândeşte cu emoţie că în adâncuri zace nedescoperită cloşca cu puii de aur.
Se vorbeşte că în satul Rus, comuna Dâmboviţa, pe vremuri, a existat un centru de prelucrare a materialelor neferoase. Este posibil ca obiectele din aur să fi fost ascunse la Pietricea în vremea invaziei barbarilor.
"Io am moştenit pământu’ de la bunicu’ meu şi el mi-o spus că mi-l dă cu tot cu comoara de aur, care este ascunsă undeva sub stâncile de piatră. Când mă gândesc că pe pământul meu ar putea fi descoperită o comoară, mă apucă tremurul. Noi n-am fi împotrivă să se reia săpăturile. Dar nu cred că atâta cât mai avem de trăit om apuca să vedem noi săpături arheologice în zonă. Ar trebui să acţioneze experţi, nu oameni care nu se pricep. O început sătenii să sape pe vremuri, dar n-o mai putut continua săpăturile din cauza războiului."
• Legenda comorilor ce ard
Octogenarul mai povesteşte că, în vremurile tinereţii, în fiecare noapte de Paşti, se ducea la Pietricea pentru a vedea unde se va aprinde focul magic. Era o tradiţie în zonă, o superstiţie cu care localnicii s-au hrănit spiritual din străbuni. Se spune că în noaptea Învierii se deschid cerurile şi ard comorile. "De fiecare dată am văzut focuri înspre Rus, nu la Pietricea cum m-aş fi aşteptat. M-am rugat să văd focul pe dealul nostru, dar niciodată nu s-a aprins nimic. Mai erau şi vlăjgani care aprindeau focul cu mâna lor, în batjocură", asigură ţăranul.
• Aceeaşi modă şi la Moisei
O altă localitate unde mai există asemenea uliţe e Moiseiul. Aici, pe alocuri, drumul se continuă cu un podeţ peste Vişeu, la case mai izolate. Acolo am văzut o uliţă inundată tot timpul anului, precum şi o uliţă printre case pe care doi oameni se lovesc unul de altul. Nimeni nu lasă un pas dintr-a lui. Vă cam imaginaţi cum îşi duc oamenii materiale de construcţii sau mobilă pe o uliţă de sute de metri lungime… dar de trei-patru metri lăţime!

click pe titlu pentru a vedea art din glasul maramuresului