Medicul Veterinar Alexa Gavril Bâle

marți, 15 iunie 2010


Sursa informatiei si foto o gasiti in graiul.ro

3 comentarii:

ovidiu spunea...

Alexa Gavril Bale:
Nascut 4 sept 1963, în Făureşti Maramureş.
Absolvent al liceului de matematică-fizică "Gh. Şincai" Baia Mare, promoţia 1981.
Doctor în medicină veterinară, medic veterinar primar, licenţiat în teologie greco-catolică.
Autor a mai multor cărţi de proză şi poezie. A mai publicat materiale despre etnoiatria veterinară în revistele: Coloana a cincea, Memoria ethnologica, Graiul Maramureşului, Cybela, Creştin-Democraţia, Cronica Maramureşeană, Observator.
Colaborator la cărţi: Remedii populare utilizate în tratamentul bolilor la animale, Ed. Ceres, Buc 1989, autor Inge-borg Bogdan. Medici veterinari şi medicină veterinară de-a lungul vremurilor în judeţul Maramureş, Ed. Scriptorium, Baia Mare 2003, autori: Simion Hereş, Grigore Mureşan, Elena Marinca, Gavril Băle.
Autor al lucrării: Leacuri pentru vite, Ed. Cybela, Baia Mare 1995 (ediţie îngrijită de Dumitru luga)

De mai bine de două decenii, dr. Alexa Gavril Bâle, cunoscut şi în lumea literară, este medic veterinar, în comuna sa natală, Şişeşti. Şi-a luat doctoratul în medicină veterinară în 2001, cu teza “Cercetări privind evoluţia osteomalaciei într-o zonă din Nord - Vestul Transilvaniei”. De atunci, a publicat peste 70 de lucrări în reviste de specialitate, a susţinut comunicări la simpozioane şi congrese ale medicilor veterinari; de asemenea, a colaborat la elaborarea unei istorii a medicinei veterinare în Maramureş. Soţia lui, Simona, este, la rîndu-i, doctor în medicină veterinară, cu o lucrare despre creşterea cailor în Maramureş. La dispensarul din Dăneşti, amplasat chiar în centrul comunei, dr. Bâle lucrează cu un medic, Ciprian Ardelean, şi doi tehnicieni veterinari. Cei patru deservesc 7 sate: Şişeşti, Dăneşti, Şurdeşti, Plopiş, Cetăţele, Negreia şi Bontăieni. “Avem, în comună, 2000 de bovine, 200 de cabaline, 2000 de porcine, 3000 de ovine şi zeci de mii de păsări de curte. La care se adaugă şi cîinii şi pisicile, căci, şi la ţară, tot mai mulţi oameni vin la dispensar cu animalele de companie. Săptămînal, avem 2-3 cazuri deosebite, care necesită intervenţie rapidă. În maşina de serviciu am tot ce-mi trebuie pentru a face medicină veterinară ambulatorie. Am avut şi focare de turbare la vulpe, focare de TBC la vite, dar le-am lichidat, în colaborare cu Primăria. Anual, la dispensarul nostru vin în practică 2 - 3 studenţi în medicină veterinară de la Cluj”, ne-a spus dr. Bâle. Acesta consideră că statul român a făcut şi face, în continuare, o mare greşeală: nu stimulează de loc agricultura şi creşterea animalelor. “Dacă ar face acest lucru, am avea hrană mult mai sănătoasă, ecologică; ar fi un debuşeu şi pentru forţa de muncă excedentară”, spune Alexa Gavril Bâle. Dar medicul veterinar spune că, deşi îşi iubeşte profesia şi îi este dedicat, parcă mai dragă îi e literatura. Bâle a publicat numeroase romane, volume de poezie sau de eseuri. Este membru al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. În literatură, modelul său este latino-americanul Gabriel Garcia Marquez. Printre bunii săi amici din lumea literară românească se numără poeţii Ion Mureşan, Ioan Es. Pop şi Adrian Popescu. Doctorul ne-a mai spus că, în maşina de serviciu, are permanent coli de hîrtie şi ustensile de scris. “Cînd merg la diverse gospodării pentru o problemă sau alta, aud foarte multe lucruri ce constituie pentru mine inspiraţie literară”, a conchis dr. Alexa Gavril Bâle. (sursa informatiei : graiul.ro – click pe titlu)

Succes pe mai departe in activitatea pe care o desfasoara

Anonim spunea...

Multa sanatate, putere de munca, fericire si iubire alaturi de cei dragi domnului Dr. Bale Gavril. LA MULTI ANI !!!
Fam. Costin si Gherman din Cetatele.

Anonim spunea...

De admirat. Are dreptate si cand critica statul roman, neinteresat de agricultura si cresterea animalelor. Mult succes ii doresc si eu!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.