Ceterasii din Surdesti

marți, 8 iunie 2010


Ceterasii din Surdesti intr un articol din adevarul.ro

2 comentarii:

Adm spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Adm spunea...

După o absenţă de câţiva ani, ceteraşii din localitatea maramureşeană Şurdeşti au relansat săptămâna aceasta formaţia satului. Atracţia principală a trupei o reprezintă o gordună veche de aproape 200 de ani, lăsată moştenire satului de meşterul Petre Făt al Rozaliei, plecat dintre cei vii în urmă cu 16 ani, care a primit-o în dar de la bunicul lui.

Cei trei muzicanţi care fac parte din formaţie spun că doresc să predea ştafeta tinerilor satului, pentru că, altfel, cultura şi tradiţiile populare din zonă vor dispărea. Radu Coroian a cântat şi înainte la gorduna veche de aproape 200 de ani. „Din bătrâni, am aflat povestea instrumentului. Pe vremuri, când era zăpadă, după nunţi sau chefuri la care se cânta la gordună, aceasta era folosită chiar şi pe post de sanie. Localnicii obosiţi se suiau pe instrument şi coborau la vale. E făcut din lemn masiv de brad, de Petre Făt al Rozaliei, care a murit de mult şi a lăsat gorduna drept moştenire pentru săteni", precizează acesta.

Ceteraşii vor cânta la nunţile din sat

Din formaţie fac parte doi ceteraşi şi un gordunist. „Cel mai tânăr membru al formaţiei, Ionel Opriş, are doar 14 ani şi este singurul care are studii de vioară. El învaţă la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare", explică gordunistul Radu Coroian, în vârstă de 52 de ani. „Eu am învăţat să când după ureche, dar îmi place. Gorduna are de fapt trei corzi, dar acum una e sărită. Urmează să o reparăm, până atunci cânt la ea aşa, cu două corzi", adaugă Coroian.

Cel de-al doilea ceteraş al formaţiei este Petre Puţ, de 41 de ani, membru de onoare al localităţii Şurdeşti. „Trebuie să dăm mai departe tradiţiile noastre populare. Altfel, tinerii din ziua de azi vor merge în continuare la discotecă şi vor uita obiceiurile din străbuni", consideră acesta.

O „Rază de soare" pentru tinerii din sat

În cursul acestei săptămâni au început şi repetiţiile grupului „Rază de soare", format din 12 tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. „Ne place şi muzica rock şi pop, însă acum avem ocazia să învăţăm să dansăm şi să cântăm şi muzică populară din zona Chioar", explică Iuliana Demian, o şurdeşteancă de 18 ani. Tinerii sunt dornici să se afirme. „Se organizează multe concursuri de muzică şi dans popular. Dacă ne ţinem de treabă şi facem repetiţii multe, avem toate şansele să participăm la astfel de întreceri şi să ducem faima Şurdeştiului dincolo de graniţele Maramureşului", mai spune tânăra. Aceasta învaţă paşii dansurilor populare de la bătrânii satului, iar grupul „Rază de soare" este acompaniat de ceteraşii din Şurdeşti.

articol preluat din adevarul.ro

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.