Biserica de lemn din Şurdeşti II

marți, 8 iunie 2010


A 2 a biserica veche din Surdesti

1 comentarii:

Adm spunea...

Biserica de lemn din Şurdeşti II se află în partea de sus a localitatăţii Şurdeşti din judeţul Maramureş unde a fost adusă în anii 1930 din satul Bontăieni, Maramureş. Tradiţia susţine ca originea sa este din Moişeni în Ţara Oaşului şi un popas în Ferneziu, lângă Baia Mare. Dacă tradiţia este adevărată, biserica este una dintre cele mai călătoare dintre cele cunoscute în Transilvania. Această veche bisericuţă de lemn nu trebuie confundată cu mai bine cunoscuta biserică de lemn din partea de jos a satului Şurdeşti, renumită pentru turnul ei înalt, cuprinsă pe lista patrimoniului mondial. Biserica de lemn din partea de sus a satului este datată relativ din secolele 17-18.
Biserica de lemn din partea de sus a satului Şurdeşti a fost adusă în sat de Dan Toma din Izvor, înainte de 1940, din satul Bontăieni, la numai 6 km depărtare. Tradiţia acestei biserici susţine că ea a fost adusă de mai departe, din Ferneziu, iar acolo a ajuns tocmai din Moişeni, în Ţara Oaşului. Cum în Moişeni nu a existat biserică până târziu se prea poate ca biserica de lemn să fie cea din Certeze, pe care credincioşii din Certeze, Moişeni şi Huta-Certeze o vindeau în 1836 unui alt sat, cu aprobarea Episcopiei de Muncaci.

Vechimea bisericii poate fi apreciată relativ la faţa locului. Dimensiunile sunt ale unei biserici mici, în care butea bisericii are aproximativ 4,3 m lăţime şi 7,1 m lungime iar altarul este de 3,2 m lat şi de 3,8 m lung. Dimensiunile reduse, chetorile puternice în dinte culcat şi fereastra măruntă înfundată pe latura de sud trimit spre secolul 17. O conscripţie din anul 1734 reţine că biserica de lemn din Certeze era la acea vreme veche şi acoperită cu şindrile

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.