Biserica de lemn din Surdesti

joi, 27 mai 2010


click pe titlu "Biserica de lemn din Surdesti" pentru mai multe fotografii cu biserica din Surdesti

3 comentarii:

Adm spunea...

Biserica de lemn din Şurdeşti, dedicată Sfinţilor Arhangheli a fost construită în 1766 (dovadă fiind inscripţia aflată deasupra uşii de la intrare, scrisă cu caractere chirilice) de meşterul Ion Macarie pentru comunitatea greco-catolică din localitate.

Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Turla este de 54m şi înălţimea totală de 72 m, ceea ce o aşează printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi din lume. Pictura este realizata de catre Ştefan Zugravul in 1783 iar decoratia sculptata in lemn este opera mesterului Ştefan Tămăran Ciocotişan. Altarul a fost pictat de către zugravul Ştefan, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă.

Acoperişul are două rânduri de streşini care înconjoară biserica. Bârnele construcţiei sunt de stejar, fiind înconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni reduse. Nota particulară a ansamblului este dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă şi decoraţii.

Frumusetea monumentului este sporita si prin existenta braului in funie rasucita. Interiorul este pictat cu scene biblice din Vechiul Testament si Noul Testament, iar pe iconostas este consemnat anul 1783, din timpul domniei impãratului Iosif al II-lea, precum si numele autorului, "zugravul Stefan".

Biserica este inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO şi se află şi pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica din Şurdeşti era cea mai înaltă biserică din lemn din toată Europa, cu turla de 54m şi o înălţime totală de 72 Maramureş, până acum câţiva ani, când a fost construită noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, de 78 m înălţime.

Anonim spunea...

foarte frumoasa biserica din surdesti

Anonim spunea...

Cea mai frumoasa biserica de lemn greco-catolica

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Orice parere este binevenita asa ca te invit sa comentezi articolul...NU UITA ca si parerea ta conteaza.